Saturday, August 28, 2010

update b4 g KL


bape hari lg tinggal dan esok akan ke KL. pegi awal sikit sbb ade brg2 nk beli di sana. and selasa ke melaka dan RABU...status bertukar. opps, bukan cik kpd puan eh. hahaha..itu belom lg maa. no longer a student or jd tukang jual durian yg berjaya. ceehwah, mcm bangga lak plak. owh tidak TIDAK. mmg sy menidakkan perkara tu. bila status bertukar, maknanya tanggungjwab pon bertambah. amanah yg digalas dan yg Allah swt nk tanye kat akhirat pon akan bertambah. dan am i ready for that, am i?

tp, takpe. ape2pon jalan yg dilalui sy harap sy istiqamah dgn ape yg saye ade skrg. dan di mana je berada, masih meletakkan Dia di barisan plg utama dan selebihnya di belakang. insyaAllah. and sprt yg sy ckp sblm ni, di melaka mahu bina hidup baru. maka mende2 kisah lampau sila tinggalkan di belakang. yg dh lepas tu lepas lah. sy selitkan sepotong ayat dr Surah Taha: 111-112 buat renungan sesiapa yg berkaitan :)

" Dan tunduklah semua muka (dgn merendah diri) kepada Tuhan Yang Hidup Kekal lagi sentiasa mengurus (makhluknya). Dan sesungguhnya telah merugilah org yg melakukan kezaliman. Dan barangsiapa mengerjakan amal2 yang soleh dan dia dalam keadaan beriman, maka dia tidak khuatir akan perlakuan yang tidak adil (terhadapnya) dan tidak (pula) akan pengurangan haknya.

[Surah Taha: 111-112]

ok, done psl ni. btw, sy masih sibuk membuat checklist utk semua brg2 yg nk dibawa ke sana. aish, bila mak xde ni, seolah2 takde PA lak. kelam kabut jugak. haaa, dan br la sedar bahawasanye pot pet pot pet mak selama ni sejak nk masuk asrama tu byk faedahnya. at least xde la tertinggal ape2 kan. mak, how i wish u r 'ere...T__T

hurm, dalam pada mak takde ni, mcm tak caye gak sy percaya urus diri n masak2 utk bukak pose for ayah n me. ni mmg kire dh berdikari la ni. n i rase ley dpt sijil lulus la walaupon nk dptkan kepujian tu jauh lagi.hehe. nnt xde la org kebulur kat melaka dan mak xde la susah hati tinggalkan anak die yg mcm-semua-mende-x-ley-makan which need her to cook on her own! hehe. mak, i've grown up!!! i have grown up!!!

and being home with ayah is the best wut i can say. seyes. kami belajar wat ondeh2 (buah melaka) dgn jayanya wpon ade je yg tak kena. bselah 1st trial kan (",) pls dun expect me to be an expert babe. dan dad mmg awesome. da sekali tu sy tak g terawih sbb sakit kepala sgt. i left alone with baby (my cat) kat umah. sy soh je ayah pg terawih even i noe ayah berat hati nk tinggalkan sy sorang2. dad, i'm not alone lah, Allah with me all the time and baby too hee! lps isyak, i terus tersadai atas katil and baby teman sy tido kat alas kaki. x sedar pape. sekali bukak mate dgr ayah tnye dh isyak ke? tgk jam kol 9.30, and ayah blik awl mlm tu xsmyg 20 rakaat sbb bimbang sy dok sorang2. owh dad..dan dan lps tu mcm2 cerita kelakar bl dok ngn ayah. surely and surely i will remember these momets till the end of life. SURE ok? and ur grandkids pon akan sy cerita betapa sweet dan caringnye tok ayah die to their mom satu mase dl. hehehe...

and yes, i've finish jd tukang jahit smlm. alhamdulillah. perlu menamatkan perkhidmatan laa since nak sambung kontrak baru lak ni. abis sakit2 badan asek dok jahit. hee, lame dh tinggal kan. suke2. hurm, wut else...?

owh ni antar bende2 yg sy mmg akan bwe ke melaka nnt:
-Tafsir, almathurat (xley tinggal ni.compulsory babe!!!)
-La Tahzan (bace bl nk tido mlm)
-sketch book (bakal engineer ni mmg jenis suke melukis & tQ kpd yg menghadiahkannye hee)
-my 0ld-pinky-reused-notebook as my diary hehe
-some color papers for origami ( i do love origami ok)
-a potrait/frame mse ayah grad dl when at the time sy kecil lgi hehe (as pengubat rindu n pembakar smangat)

-my Solusi's collection (do lurve it much2)
-teddies? ermm, i dun need these creatures lorh. bek bawe bantal besar tu hehe. so just left them kat umah shj ok? (sory rumet, i tinggalkan teddies yg u bagi tu T___T)

ni yg wajib ade lah utk g melaka..hehe..yg len2 tu xley tulis, berjela2 pnjg nntnye *wink2x*
dah le, byk keja lg nk wat. owh, doakan sy moga tabah selalu, tidak riak, tidak takabbur dan patah hati dgn ragam manusia. dan juga bejaya dlm setiap ujian qanaah Allah bg. insyaAllah

"jadilah seperti resam padi, makin berisi makin tunduk"


p/s: utk kawan2 yg msh tunggu placement, berdoalah dgn penuh yakin. Allah swt Maha Mendengar, Maha Penyayang, Maha Mengetahui...dan Maha Semuanya...insyaAllah, i will pray for you as well..ingat Allah tu dekat dgn kita..He hears & noes our whispers and dreams as well as intention. maaf, jgn pk post ni riak ke, bangga ke hape, its not for that, just update for my life 0' wut i did now k :)

3 comments:

  1. gud luck for your future. looking forward to meet you again.

    ReplyDelete
  2. akak :)
    all the best ya!
    semoga Allah sentiasa dekat!
    where ever you go, He is always beside you bebeh!

    ReplyDelete
  3. Dear rumet, all d best dkat sane!
    doakn yg terbaek buat kite semua ye..i dun mind psal teddy yg i bg tu u xbwk g sane...hhaha..kang org igt boyfren u yg bg..lg ssah nk jwb..Moga Allah snts merahmati dan meredhai setiap perkara yg kamu lakukan..my Pray Always with u..InsyaAllah. -RumEt-

    ReplyDelete