Friday, December 18, 2009

let it go

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Maha Penyayang

ini dugaan. kdg2 kt perlu mengalah bg memendekkan suasana. berkata YA walaupon tidak. mungkin itu yg terbaik bg mengakhiri sebuah drama. biarkan ape katenye dan maafkan die krn die pon manusia, makhluk Allah yg tak dpt lari dr kesilapan. FYP perlu terus, Allah ada dan ilmu Allah itu Maha luas. jika die tidak sudi utk menjd guru, mungkin ramai lagi Allah dtgkan slps ni. InsyaAllah

Tuesday, December 15, 2009

Aku terima Nikahnya


2 days olrdy in UTP. it wasn't a lie when i wrote here i miss my family. family is everything and homey is a heavenly place on earth. still miss everything left there. nun jauh di kelantan T__T. back then, i miss si tecik Atiq tu. dok sini dah xde org nk gado2 ngn saye. dah xde org nk kaco kucing2 saye kat umah, sampai kucing saye pon takut nk makan. ape taknye sbb Atiq yg berebut nk jugak 'biskut' kucing2 itu hehehe. saye yg selama ni terliur bgai nk rak tgk 'biskut' kucing tu pon x pernh la merasa. alih2 si Atiq tu yg sempat cekau dl. but i tak tahu die sempat msuk mulut ke tak T___T. aish, bdk tecik tu laju je tangan. ingatkan die nk tgk je si kucing2 makan huhu. i miss u much2 dear~

selalu saye merungut dgn mak, i dun want to stay back mse this sem break ni. iyerlah, kena makan senirik2, xde makanan best mcm dewa kat umah, pastu housemate lak xde. sedey lalu lalang bilik dieorng yg kosong dan dibersihkan oleh akak2 cleaner. seems like x pnh ade org yg duduk kat situ. umah sunyi, block sunyi, nk makan kena cr cafe mane yg bukak...all these thing betul2 buat saye rse 'nak balik!!!!!!!!!!' yet, my mom selalu ingatkan,

" xlama daah sume ni. insyaAllah, e'thing will END by this semester. just 5/6 months to go. do ur best and make it best. best among the best"

aish, that words lingered dlm otak ni, make me strong as times flew, as i face hardship, as i sighed panjaanng. thanks MOM!~

just want to share with u guys about this book. dh lama pon buku ni tp i'm the one yg selalu ketinggalan nk bace sbb 'kedegilan' senirik. thanks to dear friend 'paksa' saye habiskan buku ni. HAHA. it worth. dlu, saye xnk bace sbb tgk je tajuk, Aku terima Nikahnya terus buatkan saye fikir mst after bace buku ni gatal nk kawen. hihi. that's why saye tolak pelawaan kawan2 sblm ni yg soh saye bace coz i think tak cukup umur lagi kot :)

but then, alhamdulillah, Allah gerakkan hati saye utk bace kali ni after 3 years ( bukan sbb dah rse umur cukup utk kawen k) i come to this book. BEST & NICE. only two words from me about this book. lps bace buku ni, bukannye saye rase nk kawen, but it goes upside down! i felt like marriage tu bukan utk suka2. def it is not for funyet suka suki eventho u tie a knot with a person that u love. huhu. SEBAB, perkahwinan itu bukan hanya utk menghalalkan yg haram. tp byk lagi sequences dan episod2 baru akan dtg. tanggungjawab makin besar dan yg pasti u have to face satu dunia baru utk dikongsi bersama suami/isteri dan anak2. dgn kate lain just like what the author said, erti hidup pada memberi. kasih sayang tanpa syarat.

this book open my eyes yg quite sepet ni serba sedikit psl hidup bekeluarga. n yet, saye rse bersyukur dgn keluarga yg saye ade skrg ni. saye ade mak, ayah dan kakak yg sentiasa menyayangi saye tanpa SYARAT. apepon, saye xdela cakap perkahwinan tu menggerunkan. bila anda berkahwin, maka anda telah menyempurnakan separuh dr iman anda, insyaAllah. (corret me if i'm wrong). the rest half, pandai2 la utk menyempurnakannya. so, conclusionnye carilah pasangan yg boley menambahkan rasa cinta pd DIA, Yang Maha Esa sekaligus sama2 membantu anda to complete the rest of iman. aamin.

looking forward utk have this book, 'Bercinta Sampai ke Syurga' :)

Wednesday, December 09, 2009

Johor Bharu


kali pertama saye ke sini mase darjah 3 melawat nany di Muar, 2nd time during my old days in SCIPP for HKSBP Kebangsaan di SAMURA and this 3rd time happened in my final year uni's life: UTM skudai and JB. omg, nape johor ni sgt jauh??? sesampai je saye terus terlintas dlm hati moga ni kali terakhir saye dtg sini. langsung tak teruja utk dtg lagi bl pk journey yg sgt lama & memboringkan T___T

but then itu hanya 1st impression sahaja ok. Mak Ana sila jgn ambil hati. berpeluang melawat UTM sambil follow Mak Ana & lepak2 for a while kat bilik die wat keja FYP. kami pg satu family ke sana sbb (byk reasons) and salah satu nk meraikan my aunt yg nk transfer ke Jeddah sbb follow husband die keje kat sane. Ayah Nan ditawar keja as lecturer kat sane oleh kerajaan Arab Saudi. esok Mak Ana depart dr KLIA at 4pm to Jeddah, and she amik cuti tanpa gaji for 6 months dr UTM utk follow Ayah Nan. sambil2 tu die nk siapkan thesis PhD die yg almost nk siap. hurm, looking at her effort for her PhD pluss Pn Ainul (also doing her PhD) buatkan saye ttb pasang angan2 utk continue smpai that level. tapi mampukah saye merealisasikan impian ini, huhu??? T___T

impian setinggi awan, realisasikan imiginasi

sempat ke Dangga Bay walau utk seketika. haha, it was so funny sbb bl tgk balik gmbr saye mcm org nk g lecture jek. honestly tak prepape utk berjalan2 so, i just bring 1 jeans, 2 tshirt (satu dh pakai) left one utk balik keesokkannye, dan sepasang bju kurung. nak tak xnk terpksa la saye pakai that baju kurung yg dh seharian di pakai sms pg UTM before tu. dan ceh ade perasaan ttb teruja gle nk amik gmbr. owh, rusa di kampung mane la perangai hehe :) if and only if saye ade D90 time tu, mst perasaan keterujaan tu gle2 melambung2 tinggi ke langit. +___+

night view, so cool & romantic

:)

tak perasaan ade tiang tu kat dpn muka sbb teruja nk amik gmbr +__T

waa, gmbr ni buat saye pening bila tgk lame2

hehe, so 'nice' wearing baju kurung ke Dangga Bay di waktu malam nan indah

disbbkn saye pakai bju kurung, maka hnya melihat2 sahaja kanak2 riang bermain sume permainan yg menarik. ceh, bajet mature buat muka toya slumber bila kaklong tnye nk men ape. ckp tak nk kat mulut padahal dlm hati terjerit2 nk men. eeii, geramnye...

on the way balik keesokkannye singgah umah nany kat Muar, Parit Sakai. then, tanpa sedar ayah ckp, " ni la sekolah Kah pg dl lawan bahas.."

blink blink terasa sprt bintang2 ajaib membawa kotak memori utk terus flash back kenangan mase kat SAMURA dl, mse form 4. hehe, ade cerita indah di sini. *start jiwang sikit* kat sini la saye mula2 tau mksd crush kat sumeone. berani mati tulis kat sini sbb saye tahu org tu kat kan bace and even tak tahu pon kewujudan blog saye. HAHA. i start to admire him mse kat SEMSAS lgi, mse form 3. jumpa die mse lawan bahas utk HKSBP Zon Timur. saye minat die sbb dimple die sgt jelas nmpak bl die senyum dan kagum dgn gaya die berdebat patahkn hujah pihak lawan. skrg ni bila pk balik, rse cam kelakar jek ape yg saye pernah buat suatu ktk dl. adei, malu jeks. dah2 itu kisah dl, kisah zaman budak yg reti tulis surat cakap saye suke awak. KAHKAHKAH

that's part of my memories yg saye rase cukup menarik utk dikenang. before terlupa, that guy skrg kat UK buat law. erm, myb dh grad kot or die keja kat sane. ntah x tahu :) :)
Hameezan Harun dlm kenangan~



me at HOME


berjanggut tunggu nak loading, aish ni la broadband umah saye. mmg 'kmpung'nye style sungguh la. sngat la tenang sama cam lembu2 yg sedang meragut di sawah padi, same mcm air di tali air yg tenang mengalir, serupa dgn ibu ayam yg mcm tak takut kereta laju bawe anak2 ayam catuk padi tepi jalan...haa, tu la analogi broadband ni. betapa kedesaan nye teramat! :) SABAR~

menghitung ari2 terakhir di rumah, mcm sume mnde taknk lepas, esp masakan mak. boley kate 24/7 saye makan. mmg niat nk nekkan berat bdn pon. so dun wory!HAHAHA. arini mak buat nasi kerabu, nasi kaler kuning sbb pekena air kunyit yg diblend dgn daun pandan dan daun daun limau purut. ni ilmu baru yg saye belajar dr mak. so, nasi jadi kaler kuning cair dan bau harum. sile cube jgn malas hehe. btw, pgi tadi breakfast, makan 2 kali tambah sbb sedap sgt. semalam mak masak laksa penang. gle, satu hari saye x sentuh nasi. makan laksa jek tau. ayah ckp laksa mak kali ni kurang urmmm. but for me, mmg dh umm. ayah mmg...hehe. nak tahu kenapa tak ummm??sbb tak cukup air rebusan ikan. sbb saye yg sengal ni pg buang sume air rebusan ikan mse nk asingkan ikan dr periuk. T___T ok, fine, mmg saye tak tahu yg kalo nk buat laksa kena ade air rebusan ikan. nsb bek mak x marah cume membebel jek. tsk! lps ni, smpai mati, saye akan ingat x akan buat sengal mcm ni lagi. sumpah!~ hehehe

rumah sunyi sbb atiq xde. balik umah kat TM. kalo bdk kecik tu ade, bising je rumah sbb suara dan gelagat die. ari2 mst nk gaduh ngn saye. ape yg usu die xkci, yg tu jugak yg die nak men. mmg itu perangai bdk kecik kot. so,conclusionnye dun ever say NO to them, nnt akan jd YES. culture shock saye mula2 dgn perangai yg bernama bdk2 ni. selama 22 tahun idop ni la secara langsung dpt men ngn bdk kecik. banyak kena belajar lagi and everyday i treasure new thingsss.ahaha.

very2 smart boy i guest, nama pon dekat2 ngn saye, tarik lahir pon beza just 1 week. nsb bek after mine, if not...Xnk KawAn!!! pagi2 die la yg akan ketuk pintu bilik soh sayer bangun. alahai bdk kecik ni. well, usu x pernh bercerita dlm blog ni pasal atiqullah, sbb bukan masenye lagi. tunggu yer sayang...one day i will. :)

ok dah, xley nk upload lg gmbr sbb internet dh start slow..aish T___T bek pgi tido dr tunggu internet kuar janggut lgi.tsk tsk...

Tuesday, December 01, 2009

UTM

hehe....at UTM, Skudai. later update...muah~
kelantan-besut-skudai-kl-kelantan

Wednesday, November 25, 2009

Last day Sem July 09

hari ni hari last utk semester July 2009. mest ucap Alhamdulillah sbb paper Polymer berakhir dgn jayanye. Aamin. insyaAllah. sepatutnye, ade gmbr kelas arini. huh, smlm punye la pakat nak pakai baju raye. alih2 bape kerat jek yg pakai. xpe2..dimaafkanlah sbb da nk raye haji kan. HAHA. fhm2, kalian buzy nk study utk final, saye jek yg ade mse utk men2 ni. hehe. kidding Ok?
well, kecewa sbb tak semua watak wujud dlm gmbr kelas ni :(

TAPI...Dr. Faiz ader...whee, sape yg xtermasuk tu jgn ler jeles ok. sape soh balik awl2 sgt. nnt next 15 year, ley r korang tayang gmbr2 mcm ni kat anak2. tunjuk zaman muda2 before jdik CEO kan. bajet nk jdik CEO next 15 years.hehe..impian kena pasang selalu taw.


lps tu lak, ktorg wat acara photoshot. saye pon x tahu kenapa mst ade mnde2 cani bila pompuan jumpa camera. agak2 kalo laki, dieorg pon posing sengal mcm ni gak ker?? *musykil*


muka hepy xbley blah lps abis paper ni. mcm esok dh nak kawen jek. huh~

okey, abis cter psl polymer. td bgun pgi2, saye check inbox. hee, azreen kaci kad ni. suker2. ceh, mentang2 kami terpisah antara vilage, so emel la penghubung. acece. xyah rase annoying sbb ini reality. when ur bestfriend dok jauh, maka bila u mls nk sms or bergayut even chatting kat GtaLK, haa, emel ader!!! make use of it. senang abis cter. nway, saye bukan jenis yg suke calling org +++ membls or menghntar sms. xde sense of romantik langsung, bak kate rumet. T___T owh dan jugak, rumet jugak kater, jenis susah syg org~ (grrrrrrrrrr..)

from azreen <3

td, saye rajen scroll bace my previous post yg setahun lebey umurnye. i used to wrote it mse 2008, mse jf SU1 convofair. HAHA. funny gle. sume post ley kater ngadu tension busy xley study. haha. pastu buzy. Busy. BuSy.bUSy...as a bee. pastu ade la jugak terselit kenangan2 sah2 buat sayer terharu, pstu sedey sorang2 (sbb rumet dh balik). hurm, life must go on aite. i still remember ape yg my best housemate, Syahed ckp before die balik...;)
p/s: Syahed, i think u noe what i mean here eh. i nk tulis tp, nnt jd mnde len lak. secret2. xoxo

okey, done with this post. i need to pack my stuff, sbb kol 10.30 nek bas. keta, mak x kc bwe balik. and forsure i will miss my car. HAHA. balik x lame pon. paling lame around 11 days. plg LAMA ok :) tapi x janji plak kot2 bile di rumah len cte jdinye. HEHE

kenapa awk suke rumah awak???
sbb die best!~

hepy holiday dear,

Tuesday, November 24, 2009

last paper

esok...last paper. Advance Polymer & Composite
may Allah bless me and friends
aamin.


i like this...snap mse bosan2 study ptg td..sape nk, amiklah :)

Saturday, November 21, 2009

tell me to be strong

when i need you || when u tell me you love me

pagi2 mse study dgr lagu ni. seolah2 mengingati semua yg br lps berlaku.
its so much much PAIN to remember all of these silly things.
but yet, saye msih mengingatinye walaupon tidak mahu utk kembali
kerana DIA, i'm not afraid for being alone.
i choose utk tidak kembali walau pon utk seketika
tp hati ttp terusik T___T

Tell me to be strong!!!

Friday, November 20, 2009

FYP & goodbye friends


alhamdulillah, DONE with FYP1 presentation. lega sgt^2juta.HAHA. ok, mr FYP, i will leave u for a while. anggaplah kt tak pernah kenal dan x pernah bertemu utk tempoh mase sementara ni. pls and pls bg sye rase bebas seketika. huh. have 2 more papers to go. tp ader 1 paper ni dh buat saye rase down seketika. WHY ah, ttb dikejutkan dgn berita sebegini. kisah x pernh sudah (pinjam tajuk blog sifu Oyama jap) +____+

ingatkan lps present FYP, ley r rase nk study dgn aman kejap. ya Allah, bantulah hambamu ini. tu la org ckp, berjuang mane kenal erti penat lelah. mom alwys used to tell me this thing. mom alwys ingatkan saye psl ni. mom selalu ckp bila dh final year, i must lg energetic utk belajar, bukan semangat turun down mcm hape ntah. mom, i hope u'r rite. hope sgt2. i think i more energetic tgk org daa grad kot. HAHAHA. ok ok, 1 sem to go. sem penentu utk sebuah mimpi. cheeeeh~

i love this pict so much :)

owh td, lps present FYP, sepatutnye i janji nk makan ngn rumet syg dan Akmal ngn Sadiq. lunch last. tp sumehow, Pn. Ainul ajak lunch same. so then, i terima la pelawaan die. ok, i tahu balik bilik mst rumet bising. sian rumet kebulur sorang2 kat bilik. same goes to my dear akmal n sadiq. dieorg punyer la tunggu saye lps present utk makan same. adoiilaaa. i'm sorry guys~
so td, saye still spend tyme utk rumet, akmal n sadiq. just tgk2 dieorg makan. yeah, pretty sure that i'll MISS that moment. mmg rase kosong sikit skrg ni. akmal dh nk smbung tmpat len. sape sangka he decide to go sumewhere else. sadiq plak: intern. once die balik intern, saye dh grad. seems so dh xde peluang utk berjumpa except during our graduation days on 26 september 2010.

YES, its hard to say goodbye, to say sayonara, to wave hand and give last sweet smile to those yg u all rase rapat sgt2. but then, that's a fact. something yg xsuke tapi kena terima. instead of these juniors, saye tetap rase kehilangan when some of friends yg dh grad. should i mention their name here? haha...Syahed (my housemate), Oyama ( a good sifu & friend), Naim(partner utk discuss), my housemates (Jan05), Che Yah (junior-intern), and more and more. muka2 familiar yg dh nk berangkat pergi meninggalkan UTP next sem. T___T

pesal saye cam emo ni...tsk, tsk. ni x nk berpisah ngn kwn2 yg satu sem lgi. waa, haru la next sem. xmo2 nangis. pls, air mata, pls jgn malukan saye.huhu. last i can say, saye akan rindu korang sume walaupon korang x terpk pon utk rindu saye. HAHA. nvr mind. THE END


p/s: thanks Akmal for that wonderful present. doakan smg akak terbukak hati nk pakai one day n x revert balik. aamin

lots of

Wednesday, November 18, 2009

skor A


bosan jap study,ehehe..so mate meliar cr mnde len. tenet lah ape lagi. erm, btw, saye baru taw kalo org ckp ley skor means ley dpt A. HAHAHA. laaa, mcmtu ke. tinggal 1 sem b4 grad br ku tahu istilah ni. cehhh..dan nk la gugle cr huruf A konon, acece, pstu terjumpa mnde ni. Movie A Walk To Remember. sumpah i TAK pnh tgk lg cte ni walaupon ramai dh cte kat saye cte ni best. betolkah? any1 nk recommend lagi kat saye? sila bg sinopsisnye sekali eh :)

A walk to remember: hidup saye pon dh walk to remember kot. ceh, poyo lagiks. btollah. so many thing happen dl dan skrg. pnh kenangan warne wani. yg itam pon ade jugak. T_T. yg itam tu biarkan jd shadow, wuuuu ngerinye. kaco malam2. dah2 saye xnk merepek. well, my life is like a nice path for me to walk in a future. ade breeze, ade birdie hehe...ade flowers..haaa, tang mane dh melalut. but this rafiqah is still looking for a rafiQ yg sesuai to be her friend all the way:)

p/s: erk, ape kaitan walk to remember ngn cter skor A saye td?? aigoooo +__+

Monday, November 16, 2009

Bangga utk SCIPP


Alhamdulillah, done with Malaysian Studies. MPW2133 :)
2 papers to go..

Failure Analysis & NDE || Advance Composite Polymer

walaupon 2 papers ni gap nye almost 1 week but then i have Final Year Project Presentation this Friday -__-" . slide habuk xde lagi +++ abstract for my report. haa, mahu berusaha, but 1st of all i would like to SAY MILLION THANKS to my sayang Syahed, for being my English teacher hehe. jasamu ku kenang selamanya. i heart u dear >.<

okey. Done. mcm2 cerita i heard about my SCIPP. Science Pasir Puteh. ttb bangun tido ptg td, i felt proud. yeahhh...sebelom ni xde perasaan pon psl ni. adei. teruk kan. i dun have any copies picts of my school here. zaman dl sume amik gmbr men antar kedai, pastu siapla satu album. i just have these with me. ni pon sebab rajen scan aritu. HAHA. a long journey back 6 years.

last nite at scipp after we left it with thousand of memories. rindunye dan sedey T__T

ni lak tyme dnner prefect kat Hotel Ansar rasenye. i dh lupe

btw, saye bukan nk ngimbau ape2 kenangan kat sini. since i want to make it short (ceh, last2 pnjg la tulis)...some people did achieve 'something' excellent some where. well, understood dak2 sekolah len pon achieve jugak. hehe. takpela i nk bangga dgn skolah sendiri kali ni xsalah rasenye. hopefully these encouraged us to do well in life after this. looking forward for next person utk jd ternama seperti ni. insyaAllah.

ref (Sensei Rozi: Mohamad Rozi, Melayu Pertama Felo International Presedential CSU, USA)

ref(Aina Suzaily : Juara Penyampai Ikon RTM 2009)

ref(Kapten Dr. Hamidah Mohd Salleh dan suami Kapten Dr. Nor Amir Zakuan Panizan: mahu beri khidmat terbaik di Sahara Barat)

guys, CONGRATE... u did well in ur life so far. saye??? haa, masih queue utk jadi graduan terbaik Uni. Teknologi PETRONAS next year. InsyaAllah. x salah menyimpan impiankan??? hehe. just do ur best with great effort and tawakkal. ok?

with

Saturday, November 14, 2009

Malaysian Studies



" Allah bg pinjam supaya kt rase seronok..."

saya akan ingat sampai bila2 ayat ni. even simple tp ia terlalu meaningful, mengajar kt spy tidak bangga, riak dan sedar bahawa ape yg kt dpt ni sbnrnye milik Allah SWT. milikNya semua. terima kasih Ya Allah atas perasaan gembira ini..moga mndpt kemenangan. aamin.

mari2 bace Msian Studies. waaa....my best bed time story nih. base sejarah. terbayang tyme muda2 dl kat SCIPP, Papa Ya ajor kat depan, saye leka buat hal sendiri.HAHAHA

mse form 4;
deskmate saye FAE. so selalu tgk die buat kad2 yg cumel smpai saye terikut sekali. pastu kena tegur ngn Papa Ya, " tikah, simpan dl kad tu. buat karang mse prep eh "...hehe =_='
" tp saye ngntuk cikgu dgr jek..." Papa Ya sengih. saye smbung wat kad. last2 Papa Ya amik dr tngn saye, then soh letak bwh meja. hukhuk

form 5;
ni tido dlm kls, x pon men2 gado pembaris ngn Zati. mmg x bg attention langsung. Sejarah, subject utk tido. menarek utk mimpi indah. hehe. kalo boley nk je berharap mimpi jumpa Parameswara tak pon jumpa puteri Hang Li Po. mintak dieorg cite ape yg berlaku time tu. surely akan ingat sampai mati. :)


dah2 melalut. itu cerita kenangan 5 & 6 tahun yg lalu. SEJARAH jugak! ni act nk bagi mata terbukak balik utk teruskan pengembaraan menjelajah Malaysia membuat Policy...National Policy of Science & Technology. JOM!~

Friday, November 13, 2009

r u ok tikah?

tak tahu perlu ditulis ke tak dlm blog...tp bila dipikirkan one day mest saye mahu mengingat balik ape yg pernh berlaku di final year ni.heh, modal same jek ayat. STANDARD!~ pagi td, saye pngsan. tnpa sedar dlm perjalanan nk g ke toilet. mse tu awal pg sgt. so xde org. saye tak tahu mcm mane saye ley jatuh. sedar2 dh kat bawah dan terasa sakit kat siku ngn lutut.T___T mmg mse mula2 bngun tido tu terasa terhuyung hayang gak. tp disebabkan dh terlmbat, saye bgun jugak. itu trauma yg pasti. alhmdulillah, x jatuh kat tandas. nauzubillah. x dpt nk bayangkan camne nnt. dh la pgi td ade 1st paper.syukur sgt2 xde ape2.

bl cter kat member, saye myb kurang darah. so kena makan hati byk2. bukan "makan hati" ok.HAHA. bgai maraton 1km td nk abiskan hati ayam. tak suker2...seyes...T__T

p/s: along, if u used to read my blog, pls dont tell mak yer. dont want to make her worry

Thursday, November 12, 2009

Exam: Jihad!

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Maha Pengasih...
EXAM: seolah pergi berjihad dan sebolehnya niatkan ia betul2 berjihad di jalan Allah
maka, itu akan menjd satu ibadah, insyaAllah.
semoga Allah meluruskan jalan yg berliku, dipermudahkan segalanya.
Just do ur best all the way...

Wednesday, November 11, 2009

Exam...hati perlu kuat

Ya Allah,
ketika saye rase saye sgt lemah sebegini,
saya betul2 perlu kehadiranMU
kerana saye tahu saye cukup tak kuat utk berdiri seorangan
hati : tlglah kuat dan tabah!!~

Monday, November 09, 2009

Masa itu bukan milik kamu

itu jam saya...tak tahu kali keberapa saya letak jam ni dlm blog.ahaha. xde motip kot sblm2 ni. tp kali ni ade motip sikit. alhamdulillah, lega sgt2. Allah bg petunjuk...syukur, mahu saje buat sujud syukur. itulah manusia, sukar utk dipercayai, terlalu sukar. nasib bek saye pon play safe jugak. jgn percaya tikah. awk boley play safe, why not me kan? bagusnye die. di depan saye pijak semut, semut pnjg umur, tp blkg saye gajah pon lari takutkan die. ape kes manusia begitu. saye msih ingat pnjg lebar ape yg die ceritakan pd saye. mungkin ade sume kot, WHY, HOW, WHEN, WHERE..bla..bla..tp saye x ksh. x terasa pon, malah gembira. sekali lgi, Alhamdulillah.

sesungguhnya, saye rase bertuah sbb tak pernh menunggu saper2. so that, xdelah jarum jam milik saye nk sekaku seperti gmbr yg saye snap tu. HAHAHA. mase, biarkan berputar. x perlu balik kpd asal sbb x de guna. btol tak?

sayangi dirimu wahai cinta

Saturday, November 07, 2009

PCS 21 in memories

credit to Liza for this nice pict..huhu.. Dr. Zulqarnain Abu Bakar

finally it comes to THE END...kelas ni mmg best, walaupon akan rse a bit tense bila tiba mse presentation. 1 thing yg saye learnt dr kls ni, " avoid use Ladies & Gentleman"..guna bila perlu but we seldom use that phrase actually. terima kasih cikgu. kelas ni mmg syiok, sempoi. HAHAHA. kenal2 adek2 junior tp syg at the very2 last day, btg idung dieorg xde. T___T
sedeynye but its ok. cume saye xde gmbr bersama kamu. just Dayang ngn Nina jek yg ade aritu. yg len...dunno????

but then, it doesnt matter wif me k. we still can see each other for our last semester. next sem!!!
hehe, nway, just some picts for some memories..keep it close to ur

credit to Liza Omar for this pict :)

i did love edit2 jd cam gmbr zaman lama2...zaman Jepun :P

^____~

when they smile...

edit in another version...pinky velvet style :)
(ltk nama sndiri, HAHA)

old skool again +__+

when they walk and left all the memories behind...

sayonara, c you in other time


Saturday, October 31, 2009

tanpa tajuk

ini zmn foundation dl....almost 4 yrs back...huh


mane life saye skrg??? owh, ini kah FINAL YEAR??? so scary yea...
schedule yg agak padat, sgt menyeksa batin. i guest.HAHA.

isnin- submissiom interim FYP 1 & LAB FANDE (failure analysis)
sls- presentation HRM & test 2 HRM
2/11-20/11-oral presentation for FYP1
13/11-25/11-FINAL EXAM (moga Allah bg saye rahmat dan kasih sygNYA)

eh eh, nmpk cam x byk, konon la. itu hanya sedikit sahaja. hakikatnya ia adelah sebaliknya. skrg tgh buat write-up utk FANDE utk 1st draf. mlm nnt sambung dgn finalizing FYP draf 2. haa, mcm2 lah keja. tapi saye rse excited jek bila buat write-up utk fande sbb format report cam len skit. same like journal2 yg diguna pkai utk buat research. terasa credibility mcm menulis sst utk dipublish, ala2 Phd yg Pn. Ainul buat :)
(berangan nk amik Phd, huuu, xnk la saye. bek habiskan degree cepat2, then keja, insyaAllah. tp selalunya life saye adelah sebaliknya. HAHA)

ngn rumet pon jrg jumpa skrg. die byk habiskn mse kat lab. utk FYPnye. saye hanya wat simulation di bilik. tp tak fully wat simulation lg. tunggu cuti sem bermula, mak
a disitulah saye akan menghabiskan semua cuti utk simulation saye. insyaAllah. moga2 Allah premudahkan semua kerja2 saye ini. aamin.

sekadar mahu berkongsi rase. td, saye terima berita tntg pemergian mak seorg junior ke rahmatullah. sedey saya, ntah kenapa hati terasa cukup tersentuh. mungkin apabila melibatkan mak dan ayah ni. ini ujian, bisik hati saya. Al-fatihah. sudah lama x jumpa mak. lama sgt. biasanya dekat2 nk exam, mak ngn ayah dtg. bila jumpa mak, saye peluk sprt tak nk lepas. kemas dan hangat. seolah2 bila berada dalam pelukan mak, takde langsung masalah dan kesibukan tntg stdy, project. aritu mak tanye, perlu ke mak ngn ayah dtg...bawe pegi tido kat cameron utk ilangkan tension. saye ckp tak payah sbb saye kate saye xde mase skrg ni. mmg pon. time is too limited. dan sbb saye fikir dh 22 umur skrg ni. mest tabah, mest kuat. mest cekal. dan mest yakin. tak boley membebankan mak dan ayah walaupon kdg2 masih lgi T__T. sesungguhnya saye rindu. pada mereka yg brnama keluarga. pada mereka yg bernama mak dan ayah. rindu utk bersua. tapi takpe. insyaAllah, Allah akan pertemukan saye dgn mereka. xyah takut, xyah bimbang krn Allah ade utk menjaga mereka buat saya. hati, kamu mst tenang!


gelap, sbb hujan. sejuk dan dingin. rumet xde. bosan. tp hidup perlu terus. tunggu berita tntg seorg adik yg msih belum pulang. ke mana kah die??? kenapa pd saya belum lg die bercerita. ape salah saya sehingga die meletakkan saye sbg org2 di barisan terakhir utk mengetahui kisahnya. tp sekali lgi, walaupon saye terkilan. takpe. die pasti punya alasan utk itu. saya yakin. moga2 awk tidak terlalu lambat utk itu.

saya selalu berdoa utk tidak jatuh cinta, sbb saye punya alasan. bukan saye takut kecewa. tp cinta itu buat saye lupa. buat saya lalai sprt dl. tanpa cinta seorg kekasih bernama manusia, saye tetap rase bahagia. dan hingga kini, saye tidak lagi jatuh cinta. kenapa? kerana saya takut cinta itu merampas cinta saye buat DIA. saye xnk berbahagi walau sedikitpon dgn mane2 org len. hanya DIA. saya hanya mahu jatuh cinta jika manusia itu mampu buat aya semakin mencintai DIA. jadi usah bertnya psl cinta pd saye buat mse skrg. SEKIAN.

Wednesday, October 28, 2009

Mashed Potato

owh ye, sakit itu kifarah dosa. Alhamdulillah, bila teringat pesan sebegini maka rase sakit itu dihadapi dgn rase redha. syukur Alhamdulillah. di tgh kesempitan kesibukan yg maha amat dasyat ni, si gigi bongsu buat hal. sakitnya. MasyaAllah...Allah sahaja tahu. org kate kalo sakit, tido shj lagi baik. tapi bagaimana mahu tido jika kerja berderet2 msuk dalam list. esk jugak kena hantar draf interim to Ms. Ainul, esok jugak ade test fande. ok, kt bercerita utk hari esok shj. hari2 akan dtg pon penuh juga sebenarnya. huhu.

maka, saye teruskan pembacaan. terus menerus menghadap lappy mencari journal dan fact2 tmbahan utk diletakkan dlm interim final year project ni. lps bosan mencari bahan, beralih ke soalan2 past paper and previous test 2 FANDE. lps tu tmbah dgn bacer lecture note utk NDT. dan sambil2 itu, air mata mengalir! sakit sangat Ya Allah. makan ubat tak tahan. ape yg terdaya??menangis shj. makan hanya mashed potato. saye beli 3 cups mashed potato for my lunch. xley telan or mengunyah. nk wat nasi air, rumet pakai rice cooker dier. so, i just use other alternative.hehe...

okey, nmpknye pain killer ni menjd. alhamdulillah. harap2 Allah kurangkan rase sakit yg melanda ni. saye tidak mahu mengeluh, tp mahu redha dgn setiap yg DIA berikan. insyaAllah.

act, byk yg saye ingin kongsi di sini, sbg pengajaran bersama. tp mase too limited. maka, len kali saye smbung jika diberi kesempatan. insyaAllah.

moga hidayah Allah sentiasa bersama. ayuh kita jihad...!!~

Monday, October 26, 2009

because your love cannot be compared~



yes, because your love cannot be compare.definitely it is.
i just sat in front of my lappy, still in my formal uniform after PCS presentation. still wearing tudung and yet i suddenly i realized i got a msg in my fb. and its from you. kaklong, it was so so touching. and slowly i cried because yes..again, there are no recognition for u. no appreciation about u in my blog. thank you for remind me dear. T__T
let me tell you one thing that u should noe dear... all those thing that i placed, poured in my blog act are a part of my memories. memories that i will keep close to my thought and my heart. but those are fragile dear. i wished all those things will alwys be with me but they are not. it gone somehow. slowly and silently. memories with friends...


but 1 thing that i am pretty sure...my memories with my family. with Mak, ayah...and of cos with u dear. those thing are never be replaced. u are the first person; become my best friend when i opened my eyes. when i see this beautiful world after being in mak's womb for 9 months 9 days (sbb tu la i lahir 9hb september hehe). i used to see ur warmth face welcoming me to this wonderful world with my sepet eyes at that time and even till now, it still SEPET. haha. when i was a baby, u are the one who were alwys be at my side selain mak. ayah wasn't there coz i noe ayah kat UPM mase tu. but it's ok. u are the one who used to salin my lampin, who used to 'agah2' me, u are the one who used to sapukan bedak slps mandi. even mak never told me about it, but i noe dear. u did all of these. till i become a toddler, u are also the one yg 'kerenak' me, buat mulut senget till i cry aloud.haha...i used to do the same thing to atiQ rite now..pardon me ok? :)

even till today, i still remember every time u came back for your semester break, i will be the 1st person and the only person yg akan bukak ur beg kain. coz i noe you will hide some presents for me. *happy sgt2 taw*
and i will be the one yg cry aloud (again) bila nk anta u balik nek bas pegi UIA. tunggu u balik punyer la every day kire hari, then u balik kejap jek. pastu send u at railway station or bus station dgn air mata. HAHAHA. i used to hate that moment sbb kena tinggal. ;(
but now, i am doing the same thing to mak & ayah. lgi2 sekrg ni. aish~

kaklong,
no one can replace urs in my heart, nobody can challenge ur love, nobody can used to pronounce'kepurass' like the way u did dear. if u say, "mungkin kah xde kenangan indah bersama kaklong kan.." then, it is actually false dear. every moments i spend with u is the best time i ever had. since i was young and up till today. try to make u happy is one of my precious dreams..i am trying till now...myb untill the end of my life sis!!!~ :)


well, because your cannot be compare...YES. it is! :)

with so much love,

Sunday, October 25, 2009

HRM & One Drop Perfumes

currently tgh berusaha utk HRM project which contribute 'agak tinggi' jugak coursemarknyer...
hehe, for the tyme being, sume gmbr yg ade n berkaitan zmn final year ni nk ltk kat blog. coz i noe x lama lg pasti akan ader org yg rindu2 zmn2 dahulu kala bergelar pelajar and akan mengendap balik gmbr2 lame ni. mase itu semakin hampir, so cube sedaya upaya utk merakamkan masa dan kenangan yg ader :) :)

hehe, 10-Q to Anep for that pict (tp, saye sudah edit bg old skool sikit).
Chen, Anep ngn Apez xde dlm gmbr. huhu...
as time goes by, u will meet a lot of people...
better person comes when bad person left.^^V


esok ade presentation yg terakhir PCS...Persuasive Presentation.
title: One Drop Perfumes


dok praktis, asek 'gagap jek'
doakan smg Allah permudahkan semuanya...aamin



Saturday, October 24, 2009

ringkas...padat!~



semoga cintaku sampai ke syurgaMu Ya Allah.....

Friday, October 23, 2009

Kalut

Alhamdulillah...
pagi indah bersama impian yg membara.

"Tahniah Cikin, sbb dpt award...alhamdulillah. i'm proud of u".

sekurang2nye saye bangun pgi ni ade sedikit perasaan teruja utk buat FYP.hehe. walaupon pd dasarnya saye kdg2 sgt2 x yakin dgn ape yg saye buat. i can see the way how its gonna be but i'm to scared to make it real. alahai~

smlm, saya belajar bahawa setiap kehidupan ni kena ingat, kena yakin...bhw Qada dan Qadar Allah tu ada. bukan saye tak tahu semua ni. tp kt kerap terlupa. lalai. astagfirullah. kt manusia, byk kelemahan yg perlu dibaiki. mungkin susah nk merubah sesuatu yg menjdi sebati dlm diri tapi at least we try. yakin utk berjuang dgn persiapan pelbagai kelengkapan.

one of my friends do tell me:

kwn: it nice to target...good to aim..not good for hoping,hehe.
senang ckp bley letak cita2 tinggi tapi jngn letak harapan terlalu tinggi, sbb kt manusia
kt bley cuba...tapi tak semestinya kt dpt, bergantung kpd rezeki.
me: yup2
kwn: then kt akan tenang...kena terima Qada n Qadar..kalau kt faham maknanya..
takde ape yg ley wat kt tension, tak gitu ;P


kwn: huhu...dont take everything too serious" bak kate joker dlm citer badman :P

kwn: ada pepatah mengatakan, God creates heart with no barriers unless we put by our ourself pastu Dr. Amin ckp, "dont put too many constraint in ur life, u will reduce your feasible region in life..hehe

thanks for all ur words. ahaha...sometimes, we never expect whose gonna advice us. kate2 itu bukan utk dilihat sekadar lalu, pastu blah mcmtu jek. owh, tidakkk~

nasihat tu, xpakai arini kt ley pakai kemudian hari. insyaAllah. hurm, i wish i can be as "tenang" as him. relax dan bersahaja. tp hadapi dgn tabah. if and only if i can diminish perangai kalut saye ni, maka ini adelah satu kejayaan plg besar saye di alam universiti. -___-"

p/s: identiti kawan itu dirahsiakan spy tak timbul fitnah.haha...:D



Wednesday, October 21, 2009

randomness

arini x masak, sbb xnk masak.hehe...xde bahan nk buat. semalam masak fettuccine ala2 spaggetti. xde daging kisar, tp gantikan dgn sausage. pastu letak mayonese bg tmbahkan rse masam sikit. rumet ckp sedap, smpai tmbah2 makan.sory, xde gmbr, sbb xterpk nk ltk kat blog psl makanan yg dimasak. heee...wah, xtahu sejak bila saye start 'ok' dlm masakan ni. sbb nk challenge my sis kot. hehe. kalo kat umah, x peernah lak nk masak sbb mak ade. 1 more sbb my dad agak cerewet makan, die nk mak jek masakkan. kaklong ngn saye xley buat. tp yg bestnye, setiap kali saye masak, ayah mest makan dan puji ckp sedap. (hehe, xtahu la nk amik hati ke ape) -___-"

td ade Dean's List Award. huh, x pegi. sbb kena spent mase utk FYP. haih, xpelah, insyaAllah, ade rezeki len kali pegi lagi.aamin...next sem adelah yg terakhir la event tu, huhu. xnk ckp byk, tp mahu berusaha ke arahnya. moga Allah berkati setiap usaha. aamin.

esok ade TEST 2 POLYMER. hrp2 dpt buat yg terbaik. insyaAllah.. dan arini, saye buat satu decision agak besar, ceh, suka sgt berahsia sejak akhir2 ni (kate rumet ). saye berdoa semga Allah perkenankan permintaan saye yg satu ni. aamin..

dh magrib, maka beransurlah dr depan laptop. wassalam~

p/s: to My Sifu...welcome to the Blogger's Club!!~ ;) ;)