Saturday, August 21, 2010

Kebun kecik


it was my time to lepak2 dpn lappy, surfing and chatting and enjoying every single moment as org yg tak bekerjaya lg. so lepaking is the best thing lah forsure. tanpa gangguan dr seekor nyamuk pon dan semut2. hahaha. but, all o' sudden si ayah...

"dik,meh kt g chabang 3, kait buah langsat ngn dokong"
dan si anak pon mulala.." haaaa???skrg ke???.."
"yelaaaa...."

maka, bangun la si anak dgn malasnye sambil tarik tudung n bersiap ala kadar. g kebun je pon. bukan ade org nk tgk, kena jd mangsa nyamuk adelah.huh. tp, dlm mse tu sempat lg si anak tarik Nikon die. dh lame Nikon tu bersawang dlm loker. dh berhabuk pon. mmg lah bertuahnye tuan die heee.

pokok langsat

Chabang 3 tu refer kat our kebun sbb it is located dkt ngn chabng 3. senang, letak je nama tu. act, smlm lg ayah nk g kait buah2 tp since ujan lebat gle,so xdpt la. maka arini kena la kait jugak sbb takut dok kat pokok lame2 nnt buah tu pecah dan luruh sbb ujan. fyi, dokong tu adelah adek beradik langsat. dipendekkan cerita, ade 3 siblings la which are langsat, duku dan dokong. rambai tu adek beradik len mak len ayah mungkin sepupu sepapat kot theee heee. i tak tahu kalo org belah luar dr kelantan pnggil ape dokong ni. rasenye lg manis dr buah duku n langsat, tp the smell tak sekuat duku. dan buah dokong ni quite besar. hurm, act, smpai ke arini pon saye x berapa arif sgt psl 3 beradik ni. asek tertukar jek. ni pon sbb ayah selalu betulkan bila sy tersasul sbut nama len buah len :)

ini buah dokong, tp mcm rupe langsat adeh, buat sy keliru

lps dh abis kutip2 langsat, dokong sume tu, sy pegi men2 tepi baruh. haa, ni satu lg istilah yg kena translate dlm bhs standard. baruh tu mean sawah pagi yg dh tak digunakan lgi. so, kire mcm ade lalang, rumput2, n even bila ujan ade air. kalo musim kemarau ley men wau dlm tu. n ley buat rumah dlm rumput2 pnjg2. pergh, gle best ingat zaman dulu. balik umah kena sental ngn dettol la sbb gatal2 dok men dlm rumput. wheee...*wonderful childhood memories lol* :)

sy p men kat tepi baruh tu sbb nk cr buah berangan. BUAH BERANGAN. haaa, rupa2nye kampung sy dpt nama dr pokok ni la. dan pokok ni lak ade dlm tanah kami. terharu kejap. x sangka dlm zaman2 skrg ade lg pokok berangan. jap2, kalo korang nk tahu ni la address umah sy,
Nooratikah Saari @ Awang
Kg Chabang 3 Berangan
16200 Tumpat, Kelantan

haa, nk highlight kat perkataan Berangan tu. no wonder la sy ni kuat berangan. dr kecik smpai besar hidup dlm angan2 jek. ok2, back tu buah berangan plak. buah ni mcm kacang la. kalo x silap sy dlm english myb used to call as walnut, ke hazelnut (eh bukan2 hazelnut) tp mmg ade la nama yg ade nut2 tu kat belakang. kalo tgk cartun chipmunks, tupai kecik tu selalu bwe buah berangan ni masuk umah die dlm batang kayu.

buah berangan yg msh dlm kulit, on my palm

buah berangan ni disebarkan mcm buah getah jugak, iaitu melalu mekanisme letupan. korang jgn lak tnye saye buah getah tu ape. kang ketuk ngn senduk kang hehe. terbongkok2 sy kutip buah berangan dlm daun2 kering. nsb bek tak tersangkut ngn duri pokok salak. adeh. since sy x bawe plastik, maka buah berangan tu pon terpaksa la dimasukkan or lebih tepat wordnye dikilass dlm baju (sprt gmbr di bwh hee). mmg x senonoh perbuatan itu. tp nk wat cane. jalan jekkk.

ops, korang might tnye cane nk makan buah ni kan? kena goreng or rebus dl. biji luar die tu keras kak. xley gigit, nnt gigit yg tercabut. kena goreng dgn pasir. rse die besttt. tp sbb mak xde kat umah, so simpan la dl tunggu mak balik utk buat. sy tak tahu cane process selanjutnye buah berangan ni. tau makan jek! (",)

ok, done talking about buah berangan and will be off juge utk this post. sbb dh mls nk tulis. hehehe. but, b4 tu nk share 2 gmbr about my kebun yg kecik ni. its like a black n white photo sbb pencahayaan kureng sikit. so here it goes...

dan last sekali gmbr buah rambutan yg susah nk kait sbb tinggi sgt. just ley tgk jek dr bawah. gle sedey dow... tupai je yg makan T___T

and it was THE END of the story for my kebun ni. motip die, saje2 nk cte psl kebun yg selalu jd tempat saye lepak2 mse kcik2 dl. now, sume pokok dh besar, just like me. dh grown up pon. dan juga, di kebun ni la i called KLCC asking either i was recomended or not for SI. mse tu dgn mak, tgh tunggu durian. i will alwys remember that moment when i hugged my mom with joy and happiness,pluss ngn tears sekali hehe. thnks Allah for that bless :)


4 comments:

  1. haha, cter sal buah brangan byk2 kak,
    nnt raye cter sal tumpat plak :P
    jemput dtg time raye ye~

    ReplyDelete
  2. hehe...akak cte tu sbb sejarah buah berangan kat situ...haa, boley2...nnt cube cr psl tumpat lak :P

    ReplyDelete
  3. congrats atikah dear...(^_^)

    ReplyDelete
  4. terima kasih byk2 syikin....may ALLAH bless ya!

    ReplyDelete