Friday, May 15, 2009

terima kasih

smlm saye tiada semangat, longlai, lemah dan tiada berperasaan, maka terkeluarlah pasal previous entry hehe. tp, dlm sujud saye pohon dr Allah, permudahkan jalan yg bakal dilalui, kurniakan sesuatu yg mampu membangkitkan semangat yg betul2 ikhlas dr dlm hati kecil ini. saya berharap agar saye dpt melangkah, agar kaki sebelah lagi dpt menampung dr saye bicarakan lemah semalam. sungguh saye tidak mahu menongkah arus dgn langkah yg paling lambat di saat org len berlari pantas ke hadapan. tidak mahu saye terus tertinggal ke belakang kerana saye tidak mahu menjadi org paling akhir memasuki gerbang kejayaan. insyaAllah.

Allah gerakkan hati saye menyusuri satu blog seorg senior dr scipp. saye jarang bukak blog beliau sbb ader sesetngh entri yg ditulis saye x fhm. tp pagi ini, ttb shj saye jd 'rajen' utk bukak laman beliau. sebenarnye beliau bukannye subjek utama yg ingin saye bicarakan. tp, beliau tlh menjadi medium utk saye menemui sst yg dicari. Alhamdulillah, Allah Maha Mendengar, setiap patah bicara saye Dia dengar, kecewa saye pd ssorg, sedih saye pd keputusan diri, penat saye menanti sesuatu,lemah saye dgn kemampuan diri. Allah pujuk hati yg lara dgn sstu yg indah, tak terduga.

dari blog beliau, saye temui blog ssorg senior, seorg senior yg pernh saye kagumi suatu ketika dahulu kerana kepetahan beliau dlm dunia perbahasan. tak terjangka saye menemui nya slps 7 tahun hilang tanpa berita. sekali lagi, saye mengagumi ape yg beliau miliki, penulisannya, ayat2 al-Quran yg diselit dalam nasihatnya buat saye tertawan. terima kasih kakak~

mudahnye hati utk dibentuk dgn izin Allah, walau dgn ayat biasa yg tiada madah pujangga berhias. setiap ayat yg ditulisnya saye selami dgn fikiran yg waras, ade betul kata2nya. kenapa saye terleka..dimana tawakkal saye pd Dia, Pemilik Segala Rahsia? Usaha tanpa tawakkal xmungkin seindah angan2 yg diidamkan. Jika sebelum ini laju shj saye menasihati junior2 yg mengadu psl tension study, dan apabila pd giliran saye, saye lupa perkara itu. Astaghfirullah...

Selamat Bertawakkal dan Berusaha. jgn gentar utk berjuang..dan mengharapkan org len sbg pembantu sebaliknya Allah lah tempat sandaran yg utama. 
antara ayat2 beliau yg saye petik. buat akak 'Cahaya Kegemilangan' yg tidak mengetahui saye meminjam ayat2 dr blog akak, maafkan saye. izinkan saye utk memanjangkan nasihat ini smg mnjd renungan buat semua, insyaAllah.

Dalam doa, kita sering meminta untuk menjadi orang yang lebih sabar, lebih tabah, lebih yakin. Serba serbi lebih. Kehidupan dilalui dan kita sedar bahawa banyak dugaan dan ujian. Bagus, kita tidak berada dalam zon selesa. Memang sukar. Tapi mencabar diri ini bagus. Lebih segar, lebih bergerak. Lebih kreatif dan bergantung padaNya. Sebab kita tahu benar, segalanya dilalui bukan kerana kekuatan diri sendiri pun. Semuanya dipinjamkan dari Allah.

Sedarlah bahawa doa-doa kita terjawab. Semuanya diiringi dengan praktikal tarbiyah dari Allah dalam melalui kehidupan.

Kita pohon kekuatan, tetapi Allah beri kesulitan untuk menjadikan kita kuat.
Kita pohon keteguhan hati, tetapi Allah beri masalah untuk diatasi.
Kita pohon keyakinan, tetapi Allah beri ujian untuk memantapkan iman dan jiwa.
Kita pohon cinta, Allah berikan insan yang tulus untuk didampingi.
Kadangkala kita TIDAK DAPAT apa yang DIINGINI, namun kita SENTIASA DAPAT apa yang KITA PERLUKAN.
  • Nota 1: Berdoalah apabila kita inginkan sesuatu perkara. Namun bukan doa memaksa Allah kurniakan. Doalah dalam tawakal kepadaNya. Istikharah dalam berdoa. Andai perkara itu baik buat kita, maka jodohkanlah. Andai sebaliknya, maka jauhkanlah.
  • Nota 2: Keinginan itu ada positifnya. Menggerakan kita dan membuatkan kita berusaha. Paling tidak, usaha dimulakan dengan berdoa.
  • Nota 3: Sabar dan sabar. Ikhlas dalam ketentuannya. Selepas satu-satu detik masa. Pause sekejap dan muhasabah apa yang disekeliling. Fikir dan zikir. Singkap hikmah dalam setiap yang berlaku. Allah maha bijaksana dalam merancang buat hamba-hambaNya. Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.
Ya Allah,
yakinkan aku dgn kemampuan diri dan janji2MU, aamin

with ,

3 comments:

  1. salam tikah..
    sihat?sorry sgt2..xsempat nak bertukar kabar.k'zhafhar bz sket aritu..huhuhu...
    k'zhafhar study lg,next sem praktikal n next year msuk UM balik n baru abes..tikah ktne ek skrg?

    ReplyDelete
  2. hoho..just fine kak zhafar...
    tkah kat paka, tgh praktikal kat Petronas GAS berhad. abis bln 7 ni,msuk UTP balik for 1 year, june 2010 insyaAllah grad~
    miss u

    ReplyDelete